CUIB – ciclul tangente

„Iubitii mei, “zborurile” lui Horia, da, au ajuns la mine. Sunt 12, adica sunt toate; apostolice si sub semnul providentei Divine.
In fata acestei opere cu mesaj profund teologic, (…) primesc cu bucurie decizia lui Horia, de a-mi fi rezervat aceste lucrari.
Va marturisesc, rusinat, ca dorinta de a avea aceasta colectie mi-a aprins inima, iar mintea care, uneori, coboara si ea acolo pentru rugaciune, s-a aprins si ea. De atunci, le privesc, cand cu mintea, cand cu inima si cu trupul ingenunchiat in fata acestor icoane la fel de adanci ca apele deasupra carora Duhul Sfant “ se purta”. Va invit si pe voi, dragi prieteni, sa le priviti cu inima si sa le simtiti cu ratiunea.
(…)
Stim, la nivel axiomatic, adica prin evidentele incontestabile ale dogmei crestine (demonstrata), ca, fiecare Persoana din Sfanta Treime are lucrari specifice in raport cu creatia, dar fara a fi despartita de celelalte Persoane, incat se poate spune ca la fiecare lucrare participa intreaga Sfanta Treime.
Horia vede dincolo de Fiul rastignit pe Duhul Sfant, tot rastignit si, in alt tablou, pe Tatal cu fata rastignita de durere. Toata Sfanta Treime rastignita, pentru ca noi cand spunem Dumnezeu spunem Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Va mai intrebati din ce motiv Tatal nu i-a mai raspuns Fiului in momentul rastignirii?
Pare riscant pentru Sfanta Treime sa se lase rastignita de creatie. Eu va spun ca aceasta este cheia aseitatii lui Dumnezeu, care are viata de la Sine si prin Sine. Cu moartea calca pe moarte si invie ca un Dumnezeu care nu primeste viata din alta parte ci are viata vesnica prin Sine, ori de cate ori moare Hristos pentru noi in fiecare zi. La fel si Duhul Sfant, spune Sfantul Apostol Pavel ,“se roaga in noi cu lacrimi si suspine”. Noi traim in noi insine evenimentul rastignirii Tatalui, Fiului si Duhului Sfant in fiecare secunda a vietii noastre pentru ca aceasta chenoza a Sfintei Treimi in fiecare dintre noi reface unitatea fiintei umane. Asa, ne indreptam privirea catre tabloul in care Sfantul Duh, Dumnezeu, se blureaza in oglindirea in noi. Apoi privim mai departe tabloul in care Duhul Sfant, prin calugarul care bate toaca, sta cu ciocul infipt in ea de atata chemat la rugaciune…
Tema prefacerii spicului in paine si apoi prin Duhul in Trupul lui Hristos, tema centrala in sfanta Liturghie, ne-o zugraveste Horia in trei dintre tablourile acestei colectii. “ Rostul painii este sa se faca Trup”, spunea Parintele Staniloae.
Ma opresc aici cu comentariile prea tehnic-teologice si va invit sa priviti aceasta colectie cu sufletul deschis pentru a primi in inima toate intelesurile ascunse de mana iubitului nostru prieten, horia.
Dupa ce voi inrama aceste tablouri va invit dragi prieteni, daca doriti, sa le vedeti, sa veniti si sa reveniti ori de cate ori vi se face dor. Aceste lucrari nu pot fi doar ale mele pentru ca-si implinesc menirea doar prin impartasire si comuniune.” Florin Magdas :